Google+

TOPIENIE SOPLA

5

28 marca 2013 - autor: MIŚKA

Zbliża się Wielkanoc, a za oknem wciąż śnieg, mróz i zimno. Biel okrywa wszystko, a z dachu zwisają sople i brzydko mówiąc (w zasadzie pisząc) raczej zwisa im to, że od tygodnia mamy kalendarzową wiosnę. Na pohybel więc soplom! Koniec wisielstwa, czas na przyjemności!

DSC_0077_1071x1600

Otóż takiemu soplowi można pokazać, kto tu rządzi, a do tego warto wykorzystać okazję do świętowania! Jak wiosna w nas soplem zamiast baziami, to my sopel chlup i w drinka. Dlaczegóż by nie? W końcu było już topienie Marzanny, teraz czas na topienie sopla.

Sposób na drinka jest banalny, ale konieczne są trzy (lub więcej) składniki:

– sopel[i] – z własnej lub zaprzyjaźnionej ekologicznej, wiejskiej hodowli (bez użycia metali ciężkich),

– wódka – marka nie ma znaczenia, ale na litość, niech będzie dobra,

– sok – my użyliśmy Frugo i nie jest to żadna reklama, tylko szczera prawda.

Zimną wódkę wlewamy do szklanki, dodajemy sok, a całość mieszamy soplem. Sopel zostawiamy w szklance. Spożywamy, oblizujemy się ze smakiem i prosimy o następnego drinka z soplem. W zależności od tempa spożycia, sopel może być użyty jedno- lub wielokrotnie. Proporcje wódki do soku pozostawiamy do decyzji pijących, jednak zwyczaj nakazuje, by kolejne drinki zawierały proporcjonalnie więcej wódki, a mniej soku od trunków poprzednich.

DSC_0086_1600x1091

Zatem chlup… i smacznego świętowania!


[i] nie można go zastąpić kostkami lodu, gdyż nie będzie to już drink z soplem

Advertisements

5 thoughts on “TOPIENIE SOPLA

  1. Kasia pisze:

    boski pomysł 🙂

  2. SABATOWKA pisze:

    Prawda? Dobrze, że nie mam w domu zakazu picia alkoholu. W Wielki Piątek też. Ależ wtedy ten drink by kusił….

  3. lautal pisze:

    Itneresting recie! That is worth to try.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Google Translate

  • 80,322 VISIT

Archiwum

MAPS

%d blogerów lubi to: